مروری بر آیین عزاداری سیدالشهدا (ع) در شهر دزفول
کد مقاله : 1005-ASHORA (R1)
نویسندگان
مهنوش محمودی *
استادیارگروه معماری، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران
چکیده مقاله
آیین ها را می توان مراسم و مناسکی دانست که در گذر زمان شکل گرفته و بر رابطه ی بین انسانها، تاریخ و محیط تاثیرگذار بوده اند. این آیین ها و مراسمات ریشه در باورها و اعتقادات مردم دارند. در جهان اسلام بخصوص در بسیاری از شهرهای اسلامی اهل تشیع در مواقع خاصی مانند ماه های محرم و صفر، ایام فاطمیه، ماه مبارک رمضان و سایر مناسبت های مذهبی و ملی، مراسم دعا، نیایش، مناجات خوانی، ذکر مصیبت و سوگواری برگزار می شود. هر شهر متناسب با ویژگیهای فرهنگی و بومی دارای آیین های متفاوت و مختلفی هستند.
یکی از شهرهایی که معروف به دارالمومنین است و در استان خوزستان (دروازه تشییع) قرار دارد، شهر دزفول است. قدمت این شهر به پیش از زمان ساسانیان و به دوره ایلام و هخامنش بر می گردد. این شهر با پیشینه تاریخی غنی، در عزای سیدالشهدا آیین و مناسک خاص خود را دارد. در این مقاله با روش تحقیق تاریخی_ توصیفی و به کمک شیوه گردآوری اطلاعات بصورت مطالعه کتابخانه ای و میدانی، تلاش شده است آیین های محلی مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.
بر اساس مطالعات می توان گفت برگزاری عزاداری سیدالشهدا در شهر دزفول در طول زمانهای مختلف باوجود مسایل و مشکلات حتی در زمان هشت سال دفاع مقدس همیشه با شکوه خاصی برپا بوده است. مراسم هایی از قبیل چوب زنی، علم یراق(سحر عاشورا)، چلاب، نخل، شیدانه و دسته رویی عزاداران از دیرباز تا کنون در این شهربرگزار می شود. مناسک و آیین های عزاداری در طراحی فضاهای شهری، کیفیت تعاملات اجتماعی تاثیر پررنگی داشته است.
کلیدواژه ها
آیین، عزاداری، محرم، شهردزفول.
وضعیت: پذیرفته شده